Conferinta – Martie 2015

conferinta

Fundatia pentru Dezvoltare Bazata pe Cunoastere (FDBC),
Editura Free Mind Publishing,
The Journal of Economics and Technologies Knowledge
Universitatea din Petroșani, Romania,
Școala Doctorala a Universitatii din Petroșani

organizeaza

Conferinta Știintifica de Cercetare-Dezvoltare cu participare internationala
„Cunoaștere și dezvoltare durabila”,
Editia I, Petroșani, Romania, 6-7 martie 2015
Online: www.e-editura.ro/jetk

Fundatia pentru Dezvoltare Bazata pe Cunoastere (FDBC) (www.fdbc.eu) initiaza, sprijina si organizeaza cercetari si experimente doctorale, informationale, educationale, productiv-economice, industriale si sociale, manifestari stiintifice, dezbateri pe probleme majore ale societatii, ale cercetarii-dezvoltarii cu participarea specialistilor din universitati, a studentilor, masteranzilor, doctoranzilor, a reprezentantilor organizatiilor sociale si ai asociatiilor profesionale, precum si a unor organisme guvernamentale nationale si a celor internationale, folosind cunoașterea ca resursa fundamentala de dezvoltare.

Preliminarii contextuale

Concentrarea pe resursele de cunoaștere economica, tehnologica și manageriala

Identificarea principalelor evenimente economice și tehnologice care s-au petrecut deja intr-o entitate organizata si condusa serveste evidentierii efectelor previzibile ale altor evenimente  evolutive pentru o perioada de timp determinata.
Lumea afacerilor, de exemplu, intra sub incidenta sub-popularii crescande a tarilor dezvoltate, in conditiile in care are loc supra-popularea planetei (Peter Drucker, 1998). 
Este sesizat fenomenul prin carecresterea economica nu se mai poate obtine doar prin a pune mai multi oameni sa munceasca, deci prin cresterea alocarii de resurse, inclusiv umane, si nici prin sporirea continua a cererii de consum.
In esenta, noua crestere se poate realiza prin cresterea accentuata si continua a productivitatii muncii, bazata pe cunoașterea economica și tehnologica.
Se apreciaza ca sporul de productivitate bazat pe factori fizici, materiali, respectiv tangibili, poate atinge limita auto-saturarii.
Departarea de arealul fizic al operationalizarilor productive (fara excluderea acestuia) este posibila in masura in care „o noua substanta” devine  factor ce determina utilitate si eficienta in planul fizic al consumului. Aceasta substanta, nou intrata in inventarul operationalizarilor, este „informatia”, care la randul sau compune structural si in continut cunoasterea.
Peter Drucker (1991)  vorbeste de „productivitatea muncii bazata pe cunoastere si pe lucratori bazati pe cunoastere”.
Resursele de munca inregistreaza dezechilibre crescande si, ca atare,  avantajul competitiv pe termen lung, sustinerea financiara sau tehnologiile in sine nu pot compensa efectele neconcentrarii fortei de munca, nici la nivel de tara si cu atat mai mult la nivel de ramura sau firma.
Cunoasterea ca resursa se auto-invecheste. Ea este subiectul unor mutatii profunde si rapide, in cicluri tot mai scurte de viata.
In context, productivitatea muncii crescuta pe baza cunoasterii, deci a actiunilor  economice, tehnologice si manageriale intangibile, poate fi factor decisiv in asigurarea concreta a competitivitatii.
Cunoasterea din interiorul firmei nu mai este suficienta. Se apreciaza ca, in prezent, multimea de informatii si date pe care le culege managementul unei firme se refera inca, in proportie de cca 90%, la  interiorul entitatii/ organizatiei.
Consideram ca acest dezechilibru este necesar sa fie atenuat prin indreptarea privirii, atentiei, respectiv a eforturilor de concentrare a cunoașterii generale și, in particular a cunoașterii economice, tehnologice și manageriale si asupraexteriorului firmei.
In acest fel se explica si se legitimeaza tendintele de trecere de la „ierarhie” la „retea”, marcand in faza intermediara fenomenul de „clusterizare”.
Aprecierile de mai sus conduc la un nou tip de atitudine economica, tehnologica și manageriala, care vizeaza „concentrarea pe resursele de cunoastere”, respectiv pe functionalitatea activelor intangibile.

Programul și Sectiunile Conferintei

Vineri  6 martie 2015
0ra 11.00/ Amfiteatrul A4/ Sala Senatului

Deschiderea evenimentului. Alocutiuni oficiale.

Informare: Doctoratul la UP de la incepuri pana in prezent. Prespective in domeniu. Raport-Sinteza din partea Consiliului Școlii Doctorale din Universitatea din Petroșani.

Dezbatere. Tema: Doctoratul – rolul sau contributiv in schimbarea inovativa  a știintelor, prin cunoaștere teoretica și practica avansata, pentru instaurarea  societatii sustenabile. Studiu de caz /Raport al Directorului Școlii Doctorale din Universitatea din Petroșani.

Dezbatere metodologica cu doctoranzii: Cum sa realizezi in stagiul oficial de 3 ani pregatirea doctorala aprofundata, cercetarea doctorala proprie, scrierea și prezentarea publica  a tezei de doctorat inovative, originala și cu expresie de interes pentru aplicare?

Ora 17,00/ Clubul Universitatii din Petroșani

Lansare de carte: Management Doxastic (Autor: Prof.univ.dr.ing. Ioan Gaf-Deac)

Lansare de intampinare:The Journal of Economics and Technologies Knowledge (Editura Free Mind Publishing, Fundatia pentru Dezvoltare Bazata pe Cunoastere)

Program social. Participanti: cadre didactice universitare, doctoranzi, studenti, oficialitati, oameni de stiinta si cultura,  oameni de afaceri din tara si strainatate.

Sambata 7  martie 2015
Ora 10.00/ Amfiteatrul A4/ Sala Senatului

Prezentarea sintetica a autorilor și lucrarilor Conferintei /Poster general elaborat și prezentat de Consiliul Școlii Doctorale a UP.

Statistica, sinteza, rezultatele Conferintei.

Informare adresata MEN referitoare la rezultatele și propunerile reieșite din lucrarile Conferintei.

Programul Editiei a II-a a Conferintei.

PARTICIPANTI. Sunt invitati sa transmita lucrari stiintifice (articole, comunicari) toti cei interesati de cunoasterea economica, tehnologica si manageriala din toate aliniamentele stiintifice, din cele mai variate domenii. Este apreciata viziunea curajoasa sistemica, inter-, pluri-, multi si transdisciplinara asupra oricarui subiect/tema tratata. In mod cu totul semnificativ este apreciata originalitatea, inovativitatea, noutatea de ruptura, neconventionalitatea ideilor avansate si a rezultatelor obtinute din cercetari teoretice, fundamentale, metodologice,  experimentale si practice cu potential de generalizare.

LUCRARILE (ARTICOLE, COMUNICARI). Fiecare Doctorand al Universitatii din Petrosani are obligatia stiintifica de a elabora si participa la aceasta manifestare-eveniment cu cel putin 1-2 lucrari, care este recomandabil/ preferabil sa fie parti din teza de doctorat ce urmeaza  a fi dusa la bun sfarsit in cadrul Scolii Doctorale. Conducatorii stiintifici de doctorat au o buna ocazie de a mobiliza doctoranzii pentru implicarea activa a  acestora  in participarea la acest eveniment folositor metodologic si instructional. In egala masura, doctoranzii din cele mai variate domenii de la toate Scolile doctorale din Romania, precum si doctoranzi din alte tari ale lumii, sunt invitati calduros sa participe la Conferinta.

Deasemenea, la Conferinta sunt invitate sa participe persoane din mediul universitar, academic, cadre didactice universitare, de cercetare-dezvoltare, elaboratori de strategii si tactici economice, tehnologice, manageriale, studenti și masteranzi, oficialitati, oameni de stiinta si cultura,  oameni de afaceri, practicieni din firme, institutii, organizatii din Romania si din strainatate.

Lucrarile (articolele, comunicarile) vor avea urmatoarea structura: Titlu, Numele si Prenumele autorului/autorilor, titlul profesional-stiintific, institutia la care este afiliat, adresa de e-mail, Rezumat (max. 200 cuvinte), Cuvinte si expresii cheie, Introducere, Tratarea subiectului/temei din titlu, Elemente de originalitate si contributie stiintifica proprie, Concluzii/recomandari, Referinte bibliografice. Lucrarea este preferabil sa aiba marimea de cel mult 10 pagini, scrisa cu font Book Antiqua, la 1,15 randuri.

Articolele vor fi transmise exclusiv Online la adresa: ro_affairs@yahoo.com. Fiecare articol trebuie sa fie redactat si in limba engleza. Autorii din Romania vor transmite si varianta lucrarii redactata in limba romana.

Termen de transmitere a lucrarii/ lucrarilor: 15 februarie 2015

Articolele/comunicarile care indeplinesc nivel calitativ superior si se dovedesc originale, inovative vor fi publicate in The Journal of Economics and Technologies Knowledge, fiind vizata tentativa de Indexare in baze de date de recunoastere nationala si internationala. Totodata, in final este tiparit un volum clasificat ISBN cu o selectie din multimea de lucrari prezentate.

Nu se percepe taxa de participare. La aceasta editie a Conferintei Tehnoredactarea adaptata, revizia stiintifica si publicarea revin ca sarcina Fundatiei pentru Dezvoltare Bazata pe Cunoastere (FDBC), Editurii Free Mind Publishing, si publicatiei The Journal of Economics and Technologies Knowledge. In final, fiecare autor, participantii si toti cei interesati pot procura de la organizatori exemplare tiparite ale publicatiei The Journal of Economics and Technologies Knowledge si volumul cu lucrari editate sub clasificarea ISBN.

Website: www.e-editura.ro/jetk  www.fdbc.eu, www.upet.ro
E-mail: ro_affairs@yahoo.com